Здравна тема

https://sanatio.s3.eu-west-1.amazonaws.com/c72fd104-9762-4d95-abf5-b3063a89c5d1_middle.jpg
Sanat.io logo

Най-добрата диета при артрит + най-подходящите билки

възпаление

артрит

антиоксидант

Още ...

Един от най-честите въпроси, които хората с артрит биха задали, е свързан с начина на хранене при това заболяване. И така, има ли специална диета за артрит? Въпреки че няма нещо като чудодейна диета за артрит, много храни могат да помогнат за борба с възпалението и за подобряване на болката в ставите и други симптоми. Сигурно не е изненада, че голяма част от нея се състои от противовъзпалителни храни и храни, богати на антиоксиданти. В статията ще разгледаме кои са тези храни и ще добавим информация за билки, които също могат да бъдат благотворни при артритни болки.

Dr. Chan banner

Най-добрата диета при артрит

От гледна точка на състав, диета, богата на пълноценни храни, включително плодове, зеленчуци, риба, ядки и боб, но ниско преработени храни и малко или никакви наситени мазнини, е чудесна за цялостното здраве. Такъв начин на хранене може да помогне за управление на болестната активност и овладяване на възпалението, което е характерно при артрит. Възможно е тази диета да ви е позната, тъй като това са принципите на средиземноморската диета. Тя доказано работи и осигурява противовъзпалително действие за борба с болестите. [ [реф. 1] ]

Проучванията потвърждават, че яденето на храни, които обикновено са част от средиземноморската диета, може да помогне за:

  • Понижаване на кръвното налягане
  • Предпазване от хронични състояния, вариращи от рак до инсулт
  • Облекчаване на болките при артрит чрез намаляване на възпалението
  • Полза както за ставите, така и за сърцето, осигурени от коаген, омега-3 и други компоненти на храните
  • Загуба на тегло, което може да намали натоварването върху ставите, а от там и болките в ставите
https://sanatio.s3.eu-west-1.amazonaws.com/6fd4937d-29fe-49dc-b89d-3c735f077bde_middle.jpg

Какво включва средиземноморската диета

Риба

Здравните власти в различни европейски страни, както и в САЩ препоръчват 100-150 грама риба два пъти седмично. Експертите по артрит твърдят, че повече е по-добре, като е важно да се подбират диво уловени риби при всяка възможност. Рибата е полезна храна при артрит, тъй като осигурява омега-3 мастни киселини, борещи се с възпалението. Сьомга, риба тон, сардини, херинга, аншоа, миди и други студеноводни риби са подходящ избор. Ако не ядете достатъчно риба, може да приемаме хранителна добавка, като оптимални са 600 до 1000 мг. рибено масло дневно.

Ядки и семена

Ядките са богати на мононенаситени мазнини, борещи се с възпалението. И въпреки че са с относително високо съдържание на мазнини и калории, проучванията показват, че яденето на ядки насърчава загубата на тегло, тъй като техните протеини, фибри и мононенаситени мазнини засищат чудесно. Препоръчват се орехи, кедрови ядки, шам фъстък и бадеми при артрит.

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците са заредени с антиоксиданти. Тези мощни химикали действат като естествена защитна система на тялото, като помагат за неутрализирането на нестабилните молекули, наречени свободни радикали, които могат да увредят клетките. Изследванията показват, че антоцианините, открити в черешите и други червени и лилави плодове като ягоди, малини, боровинки и къпини, имат противовъзпалителен ефект.

Зехтин

Зехтинът е богат на полезни за сърцето мазнини, както и олеокантал, който има свойства, подобни на нестероидните противовъзпалителни средства. Олеоканталът инхибира активността на COX ензимите, с фармакологично действие, подобно на ибупрофен,  и то по естествен път. Препоръчва се екстра върджин зехтин за овкусяване на ястия.

Пълнозърнести продукти

Пълнозърнестите храни съдържат много фибри, които могат да ви помогнат да поддържате здравословно тегло. Някои проучвания също така показват, че храните, богати на фибри, могат да понижат кръвните нива на CRP, маркер за възпаление. Тук подходящи са пълнозърнесто брашно, овесени ядки, булгур, кафяв ориз и киноа.

Билки за борба с артритната болка

Има различни видове артрит, но всички те могат да причинят мъчителна болка. Някои естествени средства могат да ви помогнат да облекчите леки симптоми, особено ако ги използвате заедно с други възможности за лечение.

Босвелия

Практикуващите традиционна и алтернативна медицина използват Boswellia serrata, наричана още тамян, заради нейните противовъзпалителни свойства. Произвежда се от смола на дърветата Boswellia, които са местни за Индия. Босвелия може да помогне за подобряване на болката, функцията и сковаността породена от остеоартрит.

Котешки нокът (Uncaria tomentosa)

Котешкият нокът е друга противовъзпалителна билка, която може да намали отока при артрит. Произхожда от кората и корена на тропическа лоза, която расте в Южна и Централна Америка. Действа противовъзпалително и за укрепване на имунната система, но може да породи някои странични ефекти като гадене и световъртеж при по-големи количества.

Евкалипт (Eucalyptus)

Евкалиптът е лесно достъпно средство, което хората използват за широк спектър от състояния. Екстракти от листа на евкалипт присъстват в локални средства за лечение на артритна болка. Листата на растението съдържат танини, които могат да помогнат за намаляване на отока и болката, свързани с артрит.

Куркума (Curcuma longa L.)

Куркумата е жълт прах, направен от цъфтящо растение. Придава вкус и цвят на сладки и солени ястия и чайове, като осигурява чудесни ползи за здравето.

Основната ѝ съставка, куркуминът, има противовъзпалителни свойства. Той отдавна играе роля в традиционната аюрведична и китайска медицина. Може да помогне при остеоартрит, ревматоиден артрит и други артритни състояния. [ref.2]

Алое вера (Aloe Vera)

Алое вера е една от най-често използваните билки в алтернативната медицина. Предлага се в много форми, като хапчета, прах, гелове и като листа. Предимствата на алое вера са в нейното противовъзпалително действие и липсата на стомашно-чревни смущения, които нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) могат да причинят. [ref.3]

https://sanatio.s3.eu-west-1.amazonaws.com/c39ba164-ef28-48a1-9f61-739778b19052_middle.jpg
  1. Какво включва средиземноморската диета
    • Риба
    • Ядки и семена
    • Плодове и зеленчуци
    • Зехтин
    • Пълнозърнести продукти

  2. Билки за борба с артритната болка
    • Босвелия
    • Котешки нокът (Uncaria tomentosa)
    • Евкалипт (Eucalyptus)
    • Куркума (Curcuma longa L.)
    • Алое вера (Aloe Vera)

Dr. Chan banner

Обобщение

Противовъзпалителният начин на хранене може да намали хроничната болка, причинена от остеоартрит и ревматоиден артрит, както и други видове възпалителен артрит. Освен храната, билковите дарове на природата също могат да облекчат възпалението и да помогнат за намаляване на болките. 

Източници

  1. The effects of the Mediterranean diet on rheumatoid arthritis prevention and treatment: a systematic review of human prospective studies - PubMed

За автора

Бетина Цветкова е бакалавър по Маркетинг и магистър по Предприемачество, почитател на здравословното хранене, силовите спортове и колоезденето. Автор на над 1500 научно базирани статии, продуктови текстове и рекламни материали на здравословна тематика за български и чуждестранни уеб сайтове. 

Препоръчваме Ви още

website logo

Категории

За нас

КомпанияПолитика за поверителност и cookiesПравила и условияКарта на сайтаСтатии

© 2024. Всички права запазени.