Остеоартрит – най-често срещаният вид артрит, известен е още и като артроза, остеоартроза, дегенеративна ставна болест. Немските автори използват наименованието „артроза” – основно го свързват с дегенеративните промени в структурите на ставата и хрущяла, а англосаксонските автори акцентират върху възпалителните промени в синовиалната капсула, съпровождащи в определени етапи износването на хрущяла и използват наименованието „остеоартрит”.

От всички болести на опорно-двигателния апарат, остеоартритът е най- разпространен. В световен мащаб са засегнати милиони хора, като само в САЩ – са над 20 милиона. При жените се среща 10 пъти по-често след 55 годишна възраст, отколкото при мъжете, но мъжете са по-често засегнати от жените, преди 45 годишна възраст. Обикновено няма незасегнат човек от промени в ставите  над 65 годишна възраст.

Остеоартрит – какво представлява?

Остеоартрит – дегенеративно заболяване, при което настъпва изменение на една или повече стави, вследствие на биохимично разпадане на хиалиновия хрущял в ставите. Остеоартритът  включва не само уврежданията на хрущяла, но и на цялата става, в т.ч. влошаване на субхондралната кост и образуване на остеофити (шипове), възпалителни процес в синовията.

Най-често остеоартритни промени настъпват в колянните, тазобедрени и раменни стави, ставите на ходилото, в гръбначния стълб, дисталните и проксимални интерфалангеални стави на ръцете.

Остеоартрит – причини за възникване

Причините за възникване могат да се разглеждат като:

  • първични (идиопатични) – когато не са достатъчни изяснени причините за появата на остеоартрита. По-скоро се говори за рискови фактори, предразполагащи към развитие на болестта, но не директно предизвикващи я;
  • вторични – когато причините са известни, т.е. установено е друго болестно състояние, в резултат на което възниква остеоартрита.

Но, най-вероятно причините действат комплексно – едни като предразполагащи фактори, а други като предизвикващи.

Към първичните могат да се отнесат:

– възраст

– обмяна на веществата

– начин на хранене

– генетични

– наднормено тегло

– ниво на определени хормони в различни периоди от живота

– застоял начин на живот и обездвижване на ставите

– възпалителни процеси в ставите – бактериални и вирусни инфекции

– психологични фактори

Към вторичните могат да се отнесат:

– травми на ставните повърхности и костите: големи травми (счупвания, изкълчвания, операции, увреждания на опорния апарат на ставите); микротравми (интензивни натоварвания на определени стави, най-вече при спортуващи активно хора)

– вродени заболявания на опорно-двигателния апарат, като: вродено изкълчване (луксация) на тазобедрената става, дисплазия на тазобедрените стави, различна дължина на краката по рождение

– възпалителни процеси в ставите, като различните видове артрит

– асептична некроза на костите

– метаболитни заболявания, като болестите на Уилсън и Пейджет, синдромът на Марфан, хемахроматоза, синдромът на Елерс-Данлос и др.

– ендокринни заболявания, като болести на щитовидната жлеза и хипофизата, захарен диабет

Нарушения на храносмилателния тракт и обмяна на веществата

Дегенеративни процеси на ставите и междупрешлените дискове на гръбначния стълб.

Остеоартрит – симптоми

Симптомите при остеоартрита могат да бъдат различни, в зависимост от това дали е засегната една или повече стави, от възрастта на болния, както и от наличието на съпровождащи заболявания и индивидуалната поносимост на болка на пациента.

Най-честите симптоми са:

  • болка – дълбоко в ставата, тъпа, но при физическа активност по-силна. Може да се явява периодично – при претоварване на ставата, влошаване на времето, при раздвижване на ставата след дълъг покой, но може да бъде и постоянна при напреднал стадий на болестта
  • скованост на ставата – след продължителен покой
  • ограничаване движението в ставите – понякога може да преобладава над болката
  • подуване на ставата в следствие на възпаление на синовалната мембрана
  • топлина и евентуално зачервяване на кожата над ставата, в резултат на възпаление на ставните обвивки
  • крептиции (усещане за хрущене и пукане)
  • отслабване на мускулатурата, осъществяваща движението на ставата
  • спазъм на околоставната мускулатура
  • деформация на ставата и ненормално положение на крайника и тялото

Остеоартрит – видове

  • Остеоартрит на гръбначния стълб (спондилоза) – засяга интервертебралните стави и междупрешленните дискове. Протича с болки в кръста и лумбалната област
  • Гонартроза – заболяване на колянната става. Протича със силна болка в коляното, понякога с оток и зачервяване, постепенно ставата се деформира, а в по-тежки случаи се развива анкилоза (пълна загуба на подвижността на ставата).
  • Коксартроза – засяга тазобедрената става, като може да е едностранна или двустранна. Често болестта рефлектира и към колянната става
  • Остеоартрит на дисталните и проксимални интерфеларни стави на пръстите на ръцете – образуват се твърди подутини (възли) около ставичките, наречени възли на Хеберден и Бушар
  • Остеоартрит на рамото – засяга ставния хрущял и другите ставни тъкани, включително костта и ставната капсула. Патологичните процеси се състоят в дегенерация на ставната повърхност, загуба на сферичност и конгруентност (пасване) и задебеляване на ставната капсула.
  • Остеоартрит на ходилото – засяга ставите и се проявява с възпаление на меките тъкани и разрушителен ефект върху хрущялната тъкан.

Диагностициране на остеоартрита

Остеоартритът първоначално се диагностицира по описаните симптоми и резултата от прегледа. Извършват се и редица изследвания:

– кръвни, независимо, че остеоартритът не се диагностицира с тези изследвания. Необходими са за доказване или отхвърляне на други заболявания с подобни симптоми.

–  ренгеново изследване – но понякога е недостатъчно информативно, в ранен стадий промените в ставите не са забележими

– ядрено-магнитен резонанс, който може да покаже ранни увреждания на ставния хрущял с триизмерни образи

– артроскопия, с която се установяват промени в хрущяла

– артросонография (ставна ехография) – оценява се синовията, както и наличието, големината на остеофитите, идентифицират се количествата оток в ставата, сухожилните влагалища и бурсите, дава се оценка на лигаменти и инсерции, хрущялното покритие на феморалните кондили. Този метод е подходящ и за проследяване развитието на болестта.

Профилактика и лечение

Целите на лечението се състоят в облекчаване болката и сковаността, овладяване на съпътстващото възпаление, ако има такова, подобряване функциите на засегнатите стави, предотвратяване или забавяне на прогресирането на дегенеративния процес в ставния хрущял.

Традиционната медицина препоръчва:

  • промяна на начина на живот: намаляване на теглото, избягване на големи натоварвания на ставите, покой на ставите, но не абсолютен – важно е да се поддържа такава активност, която не предизвиква болка
  • противовъзпалителни средства: прилагат се през устата (аспирин, парацетамол, ацетаминофен, ибупрофен, напроксен и др.), във вид на лосиони и гелове (капсацин, салицин, ментол, метил салицилат), инжекции с хиалуронова киселина или кортикостероиден препарат.
  • физиотерапия и рехабилитация – прилагат се изработени програми и различни методи за отделните пациенти: основно място заемат упражненията за запазване движенията на ставата и стабилизирането и чрез заздравяване на мускулатурата; прилагане на криотерапия, топлинна терапия (нагревки, топли душове, парафинолечение), ултразвук, йонофореза, използване на ортезни средства (обувки с високи и меки подметки, коригиращи стелки за обувки, шини, корсети и яка, бастуни, патерици и др.)
  • акупунктура
  • приемане на хранителни добавки глюкозамин сулфат, хидроитин и рибно масло
  • билколечение
  • хондопротектори
  • хирургическо лечение – прилагат се различни оперативни намеси, като: артроскопия, остеотомия, синовектомия, артродеза, хидропластика, ендопротезиране (изкуствена става).

Изключително ефективна е Боуен терапията, която повлиява тялото на всички нива: физическо, химическо, ментално, емоционално. В съчетание със специален комплекс упражнения (Тибетска оздравителна йога),  тя лекува остреоартрита в неговите разновидности.

Къде се прилага този комплексен подход? – в Боуен център Сливен. Тук ще Ви предложим:

  • профилактика и без лекарствено лечение с Боуен техника, въздействаща за отстраняване на причините, водещи до увреждане на ставния хрущял и ставата, и до възпаления на синовията
  • консултация относно начина ви на живот, в т.ч. и прилагане Тибетска оздравителна йога.
  • видео запис на упражненията, подходящи при профилактиката и лечението на остеоартрита наwww.bowen-therapy.eu, секция оздравителна йога.

За бързи и трайни резултати, Боуен терапията и Тибетската оздравителна йога съчетаваме и с Биорезонансна терапия с апарати БИОМЕДИС, която се назначава от специалисти в ЦИМ „Биомедис” – ДКЦ2 , Сливен, www.biomedis.info. Прилагането на специалния БРТ комплекс допринася за подпомагане на ставите и гръбначния стълб чрез прочистване на организма от патогенни микроорганизми, и предоставяне на всички необходими елементи за отстраняване на възпалението, оздравяване на ставите и  оттук водене на нормален живот.

Повярвайте в изцелителната сила на подхода, който прилагаме Боуен център Сливен!

Захари Калайджиев

 

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ: Как Боуен терапията може да помогне във вашият конкретен случай и защо Боуен техниката е толкова успешна в лечението на много сложни състояния и редица заболявания? – се свържете се с нас Захари Калайджиев и Павлина Михалева – Боуен терапевти, Гранд Мастери Рейки и Рейки учители, или използвайте Формата за запитвания от страницата ни с КОНТАКТИ.

 

За проблеми в гърба и кръста, спортни травми, тибетска оздравителна йога:

Захари Калайджиев – Боуен терапевт, Юмейхо терапевт

телефон за връзка:      +359 876 088 599

За стрес, депресии, женско здраве и репродуктивни проблеми:

Павлина Михалева – Боуен терапевт, Регресионни медитации

телефон за връзка:     +359 877 301 170