Simptomi.bg»Статии»Алтернативна Медицина»Няколко народни лека при шипове, които наистина помагат

Няколко народни лека при шипове, които наистина помагат

Шипове

Неоспорим факт е, че почти всички по-възрасти хора страдат от шипове, а от подобни болки започват да се оплакват и все повече млади хора.

Какво представляват шиповете? Този термин се използва като замяна на медицинската дума за различните артрити и с него се обозначава възпалението на вътрешните обвивки на ставите, което настъпва в резултат на износването им.

За съжаление медицината не е открила ефективен лек за шиповете, но има различни медикаменти за намаляване на болките и за забавяне на възпалението. При напреднала фаза на заболяването се препоръчва замяна на старата става с нова.

Наред с медикаментите, които се изписват лично от Вашия лекар, трябва да правите и редовно физически упражнения за закрепване на мускулите около ставите. Добре е да посещавате редовно рехабилитатор, който да Ви показва какво трябва да правите в домашни условия.

Можете да се доверите и на народната медицина за някои лекове, които в редица случаи помагат при шипове и позволяват на пациентите да водят нормален начин на живот:

Билков чай при шипове
Снимка: Sevdalina Irikova

- Направете си билков чай, който има добър ефект при хората, страдащи от артрити. Прави се от по 20 г бял равнец, камшик, хвойна, иглика, репей и глухарче, които се смесват с 30 г лайка. Тази смес се сварява за около 30 мин в 4 л вода и 4 пъти на ден преди ядене се приема, независимо дали като топла или студена напитки.

Липов цвят

Друг вариант е да смесите по 50 г листа от коприва, цветове от иглика, бъз, липа и листа от бреза. Оставете 2 с.л. от тази смес да се кисне за около 1 час в 500 мл вряла вода. Отцедете течността и пийте по 1/2 ч.ч. преди ядене 4 пъти на ден.

Кромид

- Направете си смес от 1 глава счукан печен кромид лук, който се смесва с 1 ч.л. царевично брашно, 1/2 ч.л. боров катран и 1 ч.л. захар. Всичко се разбърква добре и се прави компрес за налагане върху болното място.

Зелеви листа

- Можете да си направите и компрес със зелеви листа. Тяхното благотворно действие е доказано при хората, страдащи от шипове. Трябва единствено да ги напръскате с малко оцет и с помощта на фолио да ги наложите. Не забравяйте, че след изсъхването на листата те трябва да се подновят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest