Шипове мъчели още фараоните

Шипове мъчели още фараоните | StandartNews.com

И стомашни инфекции отключват артрит

Баячки ги лекуват с оцет и яйчени черупки, алармира проф. Златимир Коларов

Движението е сред най-естествените човешки състояния, което точно по тази причина не можем да оценим, докато не го загубим. Проблемите и болката в ставите са едни от най-честите пречки, които ограничават възможността ни да се движим.

Какви са причините за това и кой може да ни помогне? Попитахме един от водещите специалисти в тази област - проф. Златимир Коларов. Той е началник на отделението "Системни заболявания на съединителната тъкан" в Клиниката по ревматология на УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

"Причините за проблемите в ставите са много, но можем да ги разделим на три основни групи. Това са възпалителните заболявания - като артритите, дегенеративните ставни болести - шипове, и мекотъканният ревматизъм", обяснява проф. Златимир Коларов. Въпреки че са различни и не засягат еднакви части на ставата, болката, която изпитват хората, е една и съща. Затова само ревматолог може да каже каква е причината, а

самолечението е абсолютно противопоказно

категоричен е специалистът.

Най-честата причина за болките в ставите и обездвижването е остеоартрозата, известна като "шиповата болест". Няма човек след 60 г., който да е без шипови промени на ставите, казва проф. Коларов. Между 60 и 85% пък от хората в тази възраст са с болки, причинени от шиповете.

При това заболяване няма възпаление на ставите или ако има, е в лека степен. "Причината за болката са промените в хрущяла и тъканите на ставата, които настъпват", обяснява специалистът. Тези процеси започват да текат още в младостта, когато завърши скелетното ни развитие. С времето се оформя костен ръб по края на костите, известен като шип, той предизвиква и болките. Подобни изменения са открити дори в останките на фараоните. "Тоест - шиповете надживяват човека и продължават да

съществуват 5000 г. след смъртта му

казва проф. Коларов. Причините за появата им са различни. Човешкият род генетично е предопределен да развие шиповете, обяснява специалистът. Наднорменото тегло също допринася за образуването им, както и трудът, свързан с по-големи физически натоварвания, при които се износват хрущялите. Също така професионалните занимания със спорт, при които има риска от травмиране на хрущяла, допълва той.

Ако се появи болка, веднага пациентите трябва да отидат на лекар, а не да слушат съветите на съседи и екстрасенси, категоричен е той. Защото в практиката си е срещал всякакви случаи - хора, които са чупили шиповете или са ги "топили", пиейки оцет, или са ги лекували с натрошени яйчени черупки. Тези методи обаче не помагат. Адекватното лечение са лекарства - обезболяващи и противовъзпалителни, но в добре преценено съотношение, защото приемът им крие опасност да увреди стомаха на човек. Другото е физиотерапия, както и

прилагане на хиалуронова киселина

допълва специалистът.

Подаграта е друга много честа причина за появата на болки в ставите. Около 2-3% от хората страдат от тази болест, повечето са мъже, казва проф. Коларов. Подаграта е метаболитно заболяване, при което има повишено отделяне на пикочна киселина. Заради това в ставите се отлагат кристали и се появява болка, казва специалистът. Рискови фактори за подаграта са както консумацията на определени храни като месото, така и проблеми с бъбреците, които могат да доведат до вторична поява на болестта.

Артритите са друга честа причина за болките в ставите. Буквално преведено името им означава "възпаление на ставите". В тази група влизат поне десетина заболявания, като причините за появата на повечето не са известни. Знаем, че реактивните артрити например са следствие на инфекция, те могат да се появят след стомашни инфекции, стрептококови, казва проф. Коларов. По тази причина те засягат и млади хора. Ревматоидният артрит е един от най-известните форми и се среща сред 0,5-0,8% от хората. Той е заболяване, при което собствената имунна система атакува организма. Счита се, че има генетични фактори, които при някои хора се отключват, а при други не.

Болестта засяга дори деца

Износването на структурите на ставата също може да доведе до проблеми. По-редки форми на артрит са тези, съпровождащи заболявания като псориазис, болестта на Бехтерев, системния лупус еритематозус, язвения колит, болестта на Крон, дори инфекции като лаймската болест или хепатит В и С. Всяка една може да доведе до сериозно обездвижване, категоричен е проф. Коларов.

Според него с подходящото и навременно лечение хората могат да живеят добре дълго време. Медицината вече разполага с много нови лекарства, каквато е биологичната терапия, казва той. Освен това са налични и много химически препарати. Хубавото е, че скъпите медикаменти се поемат от НЗОК, а останалите са на достъпни цени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай