5 ястия, които регулират холестерола и лекуват подагра

Изключително важно за всеки един от нас е да има контролирани нива на кръвна захар заедно с тегло в норма., пише Zdrave.to. Храните, които съдържат много холестерол, имат голямо съдържание на пурин, точно както повечето от месото, което ядем. Пациентите с подагра трябва да приемат храни с ниско съдържание на пурин и да контролират нивата на холестерола.

Подаграта или гихт (позната още като хиперурикемия, обхванала палеца на крака)е медицинско състояние, което обикновено се характеризира с повтарящи се пристъпи на остър възпалителен артрит – зачервена, болезнена, пламтяща възпалена става. Най-често засегната (при около 50% от случаите) е метатарзофалангеалната става в основата на големия пръст на крака.

Тя обаче може да се прояви и под формата на тофуси, камъни в бъбреците или уратна нефропатия. Причинява се от високите нива на пикочна киселина в кръвта. Пикочната киселина кристализира и кристалите се отлагат в ставите, сухожилията и околните тъкани.

Ето няколко храни, които ще ви помогнат да имате добре балансирани количества холестерол, но те също така ще ви помогнат да избегнете подаграта!

ОВЕС

Овесът е богат на фибри, помага на метаболизма и не съдържа мазнини или холестерол. За човек с  подагра, обаче той не трябва да се консумира, тъй като съдържат високи нива на пурин, които със сигурност може да причини пристъп на подагра. От друга страна компресът с овесена вода облекчава състоянието на подагра. Овесът е добър за закуска! Може да се смеси с плодове и прясно или кисело мляко, за да стане още по-вкусен и здравословен!

АВОКАДО

Авокадото е богато на витамини и добър холестерол - и е много вкусно! Можете да го ядете като десерт след хранене или да направите смуути от него, което е здравословно, освежаващо и вкусно! Можете също да го смесвате с други плодове като ябълки, банани или малини!

ЧАЙ

Кафето, както и чаят, са идеални за хора, които имат подагра. Въпреки това, със сигурност не е добре да преминете от чай веднага към кафе, когато ви се допие. Трябва да се придържате към само един избор на напитка, или това може да причини криза. Кафето има своите предимства, но чаят може да ви помогне да се отървете от излишната мазнина в тялото и, разбира се, ще ви успокои. Черният чай е по-предпочитан, тъй като изследването показва, че той намалява кръвните липиди до 10% само за 3 седмици!

ШОКОЛАД

Всеки от нас обича шоколад, но никога не трябва да ядете какъвто и да е шоколад. Тъмният шоколад е много по-предпочитан (и все още е сладък) защото не съдържа захар или фруктоза, което може да причини подагра и да запази нивото на холестерола ниско с естествените си антиоксиданти.

ЗЕХТИН

Трябва да използвате зехтин за всичко, дори и за готвене. За разлика от обичайното олио за готвене, зехтинът не съдържат толкова холестерол и лоши мазнини, плюс това засилва вкуса на всяко ястие, което е приготвено или овкусено с него.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?