Ezine.bg»Статии»Здраве»Чесънът помага срещу остеоартрит

Чесънът помага срещу остеоартрит

Чесънът помага срещу остеоартрит

Жените, които консумират зеленчуци от семейство лукови притежават по-нисък риск да се разболеят от остеоартроза на тазобедрената става, твърдят британски учени след свое ново проучване.

Зеленчуците от семейство лукови са чесън, лук, праз. Специалистите от Великобритания не само, че са открили полезното действие на диетата срещу костното заболяване, но също така са на мнение, че съединения в чесъна имат потенциал да се включат в разработването на лекарства срещу заболяването.

Остеоартритът е заболяване, което причинява болка и обездвижване в тазобедрените стави, коленете и гръбнака. На този етап учените не са открили ефективно лечение, а само различни методи за облекчаване на болката. Вариант е смяната на става.

В основата на заболяването стои първичната дегенерация и разрушаването на ставния хрущял с последващо разрастване на костната тъкан (шипове) и възпаление.

При остеоартрита се ускорява "стареенето " на ставния хрущял. Той губи своята еластичност, ставните повърхности стават грапави и неравни, върху тях се появяват пукнатини. На някои места хрущялът може да се протрие дотолкова, че да се открие костта.

Преди всичко се поразяват тазобедрените и коленните стави, но също така - на шийната и поясната част на гръбначния стълб, ставите на пръстите на ръцете.

Симптомите с ставна болка, която се усилва при движение и късно през деня. Облекчава се от почивка. Друг сипмтоп са топлите и подути стави, скованост - сутрин или след период на обездвижване, ограничена подвижност на ставите.

Проучването на специалистите анализира данните на 1000 здрави близначки, много от които не са имали симптоми на артрит. Извършили подробна оценка на хранителните модели на участничките. След което установили, че при тези, които консумират здравословна диета с висок прием на плодове и зеленчуци, особено чесън, се наблюдават по-малко доказателства за ранна остеоартроза на тазобедрената става.

Веществото в чесъна, диалил дисулфид, може да ограничава производството на ензими, които увреждат хрущялите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest