Учени от университета в Манчестър откриха с помощта на съвременни невро-изобразяващи методи, че болката, провокирана от артритни промени в костите, е свързана с тези мозъчни структури, в които се заражда чувството на страх и емоции.

В предишни изследвания беше установено, че експериментално-индуцираната болка активира две мозъчни системи – медиална, отговорна за емоционалния аспект на болката, и латерална, която отговаря за интензитета, локализацията и продължителността на болковия симптом. В проведеното изледване учените сравняват болката, която се провокира при артритни заболявания и експериментално-индуцираната болка. Техните начални предположения били, че посочените два симптоми би следвало да активират едни и същи мозъчни структури и да бъдат възприемани от пациентите по един и същи начин.

Резултатите обаче били по-различни от очакваните. В действителност и двата вида болка стимулирали медиалната и латерална мозъчна система, но артритната болка водела и до необяснимо активиране на тези участъци от мозъка, в които се зараждат чувства като страх, емоция, отвращение и неприязън. Това показва, че този вид болков синдром има значително по-голямо емоционално значение в сравнение с експериментално-индуцираната болка. Вероятно това се дългжи на несъзнателния страх на пациентите от по-нататъшно нараняване и инвадилизиране в хода на самото заболяване.
Като цяло, изследването показва значението на медиалната мозъчна система в провеждането и възприемането на болката, убедени са учените. Според тях това би дало възможност за насочване терапевтичните усилия към създаване нови медикаменти, които ефективно да блокират тази система и да намаляват, а може би и да предотвъртяват, чувството на болка.