Д-р Деков е специалист по кардиология и ревматология. Работил е в Лондон като кардиоревматолог и 20 години в Интензивна кардиология на болница „Св. Анна” – София. 
 
Специално за puls.bg д-р Деков обяснява, кои са най-честите ставни заболявания, които се обострят през есенния сезон, и как да се диагностицира и лекува ревматоидният артрит.




С настъпването на есента и понижаването на температурите се обострят много от хроничните заболявания, а също така и заболяванията на опорнодвигателния апарат. При по-влажно и хладно време, каквото е през есенно-зимния сезон, все повече пациенти страдащи от артрити се оплакват от болки и парене в ставите.

 


За да се разбере по-лесно какво заболяване е артрита и как промените свързани с това заболяване влияят върху движението, трябва най-напред да обясним какво представляват ставите.
 


 

Ставите са изключително важна част от скелета. Те са мястото, където се извършва движението на костите една спрямо друга.
Повърхността на костите, свързващи се става са покрити хрущял, който е гладка и изключително твърда, но в същото време и еластична тъкан.
 

 

Костите,  обхванати ставна капсула, са свързани помежду си от здрави съединително-тъканни връзки. Участието на мускулната, кръвоносната и  нервната системи в извършване на скелетните движения характеризирират и разнообразната симптоматика при ставните заболявания"Артрит" буквално означава възпаление на ставата.

 


Артритите, обаче, са група от голям брой заболявания, при които се наблюдават възпалителни изменения в една или в няколко стави на човешкото тяло. Характеризират се най-вече  с болка (артралгия), схващане, подуване, зачервяване и увреждане на функцията на ставите.
 


Както вече казахме, артритите са голяма група системни заболявания. Такива са ревматоидният артрит, инфекциозен, подагрозен артрит, реактивен, посттравматичен, псориатимен артрит и т.н.  Тяхната етиология и симптоматика, както и лечението им са много

 


Едно от най- разпространените артритни заболявания  е ревматоидният артрит. Това е системно, автоимунно заболяване. Основна причина за развитието му са хронични възпалителни процеси, протичащи в ставите.

 


Освен ставите, ревматоидният артрит може засегне и тъканите около тях и дори други органи в цялото тяло.
 


Както много други автоимунни заболявания ревматоидният артрит ими периоди на обостряне и периоди на римисия. Обостряне на симптомите се наблюдава най-вече през есента и през пролетта, когато времето е влажно, а темперятурите са променливи.

 


Въпреки, че ревматоидният артрит е хронично заболяване, при правилна терапия се наблюдават дълги периоди на ремисия, в които симптомите не се проявяват или се проявяват съвсем леко.
 


Ревматоидният артрит  е заболяване, което засяга засяга хора от всички възрасти. Проучвания са показали, че мъжете боледуват по-рядко от артритни заболявания, като съотножението мъже:жени е 3:1.

 


Първите симптоми на ревматоидните заболявания се регистрират най-често на възраст 35-50 години. Макар и по-рядко ревматоидният артрит се среща и при млади хора, дори и деца. Това е т.нар. ювенилна форма на  ревматоиден артрит.

 


Все още медицината не е изяснила напълно причините за възникване на  ревматоидния артрит. Смятало се е, че различни вируси, бактерии и дори гъбички са причинители на ставните възпаления, но доказателствата за това не са категорични.
 

 

Смята се, че съществува генетична предразположеност за развитие на ревматоидния артрит. С генетичната предразположеност се обяснява по-високата заболяваемост при хора, чийто роднини страдат от ортрит.
 

 

Не трябва да се пренебрегват и факторите на външната среда, като например замърсяването, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол, както и нездравословния хранителен и двигателен режим.

 

 

Все по-често се намира връзка между артрита и хормоналните фактори, което обяснява и  значително по-високата честота на заболяването при жените.
 

 

Симптомите на ревматоидния артрит се появяват и изчезват в зависимост от степента на възпалението в тъканите.

Най-честите симптоми са:

  • зачервяване, затопляне и подуване на ставите
  • постоянна, тъпа болка в ставите
  • скованост в ставите и мускулите
  • намалена подвижност на ставите. Най-изразена е сковаността рано сутрин или след по-дълго обездвижване.
  • деформация на ставите и околоставните структури
  • атрофия на мускулатурата, дължаща се както на самия възпалителен процес в ставните капсули, така и на обездвижването на крайника.


Тъй като ревматоидния артрит е системно заболяване, той засяга не само опорно-двигателния апарат, но може да засегни и други органи и системи. Най-често се засягат очите, белия дроб, сърцето и се наблюдават изменения в кръвта.

 

  • Възпалението на очните, носните и слюнчните жлези води до зачервяване и сухота в очите и устата.
  • Ревматоидния артрит може да провокира  възпаление на плеврата (обвивката на белите дробове), характеризиращо се с кашляне и болка в гърдите при вдишване.
  • Не рядко се засяга и сърдечносъдовата система. Наблюдава се възпаление на перикардната торбичка на сърцето (перикардит) и на кръвоносните съдове (васкулит). Васкулитът влошава кръвообръщението и води до некроза на тъканите, изразяваща се в поява на  виолетово-черни петна или язви по кожата. Виолетовите кожни петна се наричат "пурпура".
  • Ревматоидния артрит може да доведе до изменения в кръвта, като развитието на анемия и намален брой на белите кръвни клетки.
  • Често при пациентите страдащи от ревматоиден артрит се наблюдават изменения по кожата  наречени ревматоидни кожни възли. Те са твърди, окръглени и неболезнени "бучици", разположени близо до ставите.

 

Повече за диагностиката и лечението на ревматоидния артрит, очаквайте скоро.