zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Подаграта



Подаграта

или как да се справим с отлагането на соли в организма.

здраве.bg

В миналото подаграта се смяташе за аристократична болест. Болките в резултат от нея бяха считани като доказателство за това, че човекът живее добре - храни се вкусно и обилно, спи достатъчно и не е чужд на любовните ласки. Това схващане обаче вече е остаряло и отхвърлено.

Какво всъщност представлява подаграта
Още Хипократ е казал, че “подаграта не е евнух”, имайки предвид връзката на заболяването с енокринната система на организма. Днес е доказано, че рискът от заболяването пряко зависи от недостига на половия хормон естрадиол. В женския организъм той е в по-голямо количество и затова жертви на болестта като правило стават мъжете. Те боледуват 20 пъти по-често в сравнение с жените.

Подаграта или микрокристалният артрит има хетерогенна природа, т.е. в основата на заболяването стоят няколко причини. Болестта се характеризира с образуване и отлагане в различните тъкани (главно в областта на ставите) на своеобразни кристали, състоящи се от натриеви соли и пикочна киселина.

Пикочната киселина е крайният продукт на разпада на нуклеиновите киселини - пурини. При нарушаване на обмена на пурините се нарушава и липидният (мастният) обмен. Затова повечето хора, страдащи от подагра, са пълни хора.

Всъщност подаграта е наслояване на соли. Кристалите на пикочната киселина могат да се разгледат в ставната течност с помощта на микроскоп. Те предизвикват триене в ставите, което е съпроводено със силна болка – пристъп на подагра.

Лечението на подаграта не е лесно. То започва с диета и постоянен медицински контрол на нивото на пикочната киселина. Важно е да се разбере дали нейното наднормено количество е свързано с повишения синтез или с пониженото изкарване от организма и в зависимост от това да се назначат съответните медикаменти.

Пациентите трябва да изключат от менюто си продуктите, богати на пурини: мазно месо, риба, бульони, домати, спанак, карфиол и брюкселско зеле, гъби, бобови и други. Добре е да приемат мляко, яйца, хайвер, картофи, моркови, хляб, плодове...

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.