Начало
НачалоЗдравни новиниВисокото тегло на новороденото е свързано с повишен риск от ревматоиден артрит
Високото тегло на новороденото е свързано с повишен риск от ревматоиден артрит 27 юни 2008

Новородените с телесна маса по време на раждането над 4.54 кг имат повишен риск от развитите на ревматоиден артрит като възрастни, сочат резултатите на голямо проспективно кохортно проучване, публикувано в Annals of the Rheumatic Diseases.

Хипотезата за "феталния произход на заболяванията в късна възраст" сочи, че вътреутробните фактори могат да окажат влияние върху поддатливостта на плода към заболявания в по-късни етапи от живота. Целта на проучването била да се установи дали теглото по време на раждането има влияние върху риска от бъдещо развитие на ревматоиден артрит.

В проучването били включени 87 077 жени. Между 1976 г. и 2002 г. били идентифицирани 619 нови случая на РА. Било установено, че в сравнение с телесната маса в диапазона 3.2 - 3.85 кг, масата над 4.54 кг е свързана с двойно повишен риск от развитие на РА. Връзката не била повлияна дори и след отчитането на други РА фактори.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator