Начало
НачалоЗдравни новиниТемпоромандибуларната става често се засяга при ювенилен артрит
Темпоромандибуларната става често се засяга при ювенилен артрит 14 май 2008

Много често чрез ЯМР изследване, но не и чрез ултразвук, може да се открие засягане на темпоромандибуларната става при пациенти с ювенилен идиопатичен артрит (ЮИА), твърдят лекари от Пенсилвания.

Имайки предвид голямата честота на темпоромандибуларното засягане (ТЗ) при ЮИА, педиатричните ревматолози трябва периодично да скринират за ТЗ чрез ЯМР новодиагностицираните с ЮИА.

Д-р Weiss и колеги от Children's Hospital of Philadelphia изследвали 32 деца с новодиагностициран ЮИА. Били назначени както ЯМР, така и ултразвукови изследвания.

Чрез ЯМР бил идентифциран остър темопоромандибуларен артрит при 24 (75%) от пациентите. Чрез ултразвук не бил идентифициран нито един случай. От тези 24 пациенти с ТЗ, 71% били асимптоматични, а 63% имали нормална находка при физикално изследване на челюстта. Приложението на кортикостероид подобрило максималното инцизиално отваряне при 56% в от пациентите с остро заболяване.

С помощта на ЯМР били идентифицирани хронични при 69% от пациентите, докато при ултразвуковите изследвания такива промени били диагностицирани само при 56% от пациентите.

Следващата стъпка е да се определи колко често и как клиницистите трябва да скринират активността на темпоромандибуларния артрит.

Вижте още:

Tocilizumab - ефективен при ревматоиден артрит и ювенилен идиопатичен артрит.

FDA предупреждава: Enbrel повишава риска от туберкулоза


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator