Начало
НачалоЗдравни новиниАлтернативни методи за лечение на остеоартрит
Алтернативни методи за лечение на остеоартрит 09 април 2008

Хората с най-често срещаната форма на артрит – остеоартрит, често прибягват, освен медикаментозното лечение, до други допълнителни терапии. В проучване, публикувано през 2007 година е разкрито, че повече от 80% от хората с остеоартрит използват и допълнителни методи за лечение на заболяването си. Най-често използваните такива са изложени по-долу.

Глюкозамин

Използван дълги години в Германия и в другите части на Европа, глюкозамина рязко набра популярност и в Щатите. Скорошно проучване потвърждава неговата ефективност – поне като болкоуспокояващ. Проучване с повече от 200 пациента с остеоартрит, публикувано в Британския журнал Lancet, съобщава, че хората третирани с глюкозамин имат по-малко симптоми и по-слабо увреждане на X-лъчите, в сравнение с тези, на които било приложено плацебо. Изследване от 2006 година, публикувано в New England Journal of Medicine, показва, че глюкозамина може да понижи в различна степен болката в колената, причинена от остеоартрита.

Въпреки че ефектът на глюкозамина върху увреждането на ставите все още се обсъжда, много експерти смятат, че това средство намалява болката и е безопасно. Дозата е по 500мг три пъти дневно – за първите няколко седмици. Може да минат от 4 до 8 седмици преди да усетите подобрение. За съжаление както повечето лекарства, така и глюкозаминът не действа при всички хора. Ако не почувствате подобрение до 8-10 седмици е най-добре да прекратите употребата му.

Хондроитин и Sam-e

Други два препарата на пазара, хондроитин и S-аденосилметионин (Sam-e), не са толкова добре проучени и приети в Съединените Щати както глюкозамина. Повечето изследвания за тези препарати не дават ясни доказателства за тяхното действие. Проучване за SAM-e открива, че агентът има подобно действие като naproxen (Naprosyn, Aleve), използван за намаляване на болката и възпаленията.

Билки

Някои билки (дори джинджифилът, безстълбената иглика и парливата коприва) се използват като лекарства за намаляване на артритната болка, но за съжаление няма достатъчно доказателства в подкрепа на тяхното действие.

Винаги преди да прибегнете към използването на някои от тези билки се консултирайте с вашия лекар за евентуални алергии и странични ефекти.

Хомеопатични средства

Хомеопатията се основава на използване на малки ( най-често недоловими) количества от медикамент, който в по-големи дози може да причини заболяване при здравите хора. Няма все още научни доказателства за действието им. Направените проучвания и изследвания на тези средства не позволяват да се направи точно заключение за действието и ефективността им в борбата с остеоартрита.

Витамини и рибено олио

Сведенията, че антиоксидантните витамини могат да предотвратят артрит са малко. Рибеното олио ( съдържащо омега-3 мастни киселини) може да намали болката и оттоците при някои хора с ревматоиден артрит. Рибеното олио не се препоръчва при остеоартрит. Риби, които са богати на омега-3 мастни киселини са сьомгата, херингата, сардините, скумрията.

Акупунктура


Това е древен Китайски занаят. Чрез вкарване на иглички, с дебелина на човешки косъм, в кожата по точно определени направленич, наречени меридиани, практикуващите вярват, че могат да увеличат прилива на „qi” – жизнена енергия.

Въпреки че експертите не могат да разберат как акупункурата дейстива, някои хора изпитват по-малко болка в ставите след прилагането на тези техники. Скорошно, добре-контролирано проучване за влиянието на акупунктурата върху остеоартрита, показва положителни данни за намаляването на болката в колената.

Магнитна терапия

Магнитната терапия набра популярност, но отново научните сведения за положителните ефекти са малко. Магнитите, които се продават са с различна сила, но няма доказателство, че магнит с дадена сила е по-добър от друг. Дори няма научни доказателства, че наистина помагат.

Диетите

Много проучвания са посветени за откриването на хранителни алергии, които причиняват артрит, но все още няма ясни доказателства. Най-често се препоръчва елиминирането на зеленчуците от семейството на кучешкото грозде – бели картофи, домати, патладжан, чушки. Тютюнът също е от това семейство ( разбира се има много по-важни причини да откажете цигарите ). Някои хора с артрит също така смятат, че млечните продукти влошават състоянието им.

Упражнения и контрол на телесното тегло

Упражненията и контрола на телесната маса ( можете да проверите вашият индекс на телесната маса тук ) са сред най-ефективните терапии за подобряване на симптомите при остеоартрит ( и другите видове артрит ). Целта е да се избягва наднормено тегло и да се подобри общото състояние на сърдечно-съдовата система, да се подобри мускулния тонус. Ходенето, колоезденето и плуването са най-добрия избор. Водата също оказва положително действие; ако е възможно, температурата на водата трябва да е между 83 и 88 градуса по Фаренхайт или дори по-висока.

В проучване със 33 възрастни с артрит било установено подобрение на техните симптоми след 3 месечен курс по тай-чи. ( tai-chi); друго изследване установило подобрен баланс и увеличена сила на мускулите на корема.

Ако имате артрит е добре да изградите фитнес програма, като се посъветвате най-добре със специалист. Той може да ви предложи и ефективна диета ако е необходимо.

Много проучвания установяват, че топлите душове - особено рано сутрин – също оказват благоприятно действие. При артрит на ръцете, най-лесното упражнение е да стискате гъба в съд с вода ( леген ) или да се потопите изцяло в топла вода.

Вижте още:

Медитацията - естествен начин за облекчаване на болките при артрит

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator