Начало
НачалоЗдравни новиниПреждевремнното остаряване на имунни клетки е свързано с ювенилния идиопатичен артрит
Преждевремнното остаряване на имунни клетки е свързано с ювенилния идиопатичен артрит 25 август 2008

Резултатите от ново проучване, сочат че абнормалното остаряване на Т-клетките и нарушената Т-клетъчна хомеостаза може би са една от причините за автоимунните манифестации на ювенилния идиопатичен артрит.

Ювенилният идиопатичен артрит (ЮИА) е хетерогенно възпалително заболяване с неизвестна етиология. Преждевременното остаряване, свързано с тимусната инволюция и компенсаторната автопролиферация, може би играе важна роля в патогенезата на автоимунитета.

Лекари тествали теорията си, като измерили три индикатора на клетъчното остаряване: процентът и общият брой на "наивните" (непрограмираните) Т-лимфоцити в периферната кръв, честотата на циклите на изрязване на Т-клетъчния рецептор, теломерната ерозия и Ki-67 екпресията.

Проучването включвало 22 пациенти с ювенилен идиопатичен артрит и 37 контролни участници.

Пациентите с ЮИА имали значително по-нисък общ брой CD4+ T-клетки, както CD4+, CD45RA+, CD62L+ T-клетки в сравнение с контролите. При пациентите се наблюдавало компенсаторно увеличение на CD4+, CD45RO+ memory T-клетките (клетки на паметта).

При пациентите с ЮИА се наблюдавала значително по-ниска честота на циклите на изрязване на Т-клетъчния рецептор при CD4+, CD45RA+ наивните Т-клетки. Тази честота била свързана с възрастта при контролите, но не и при пациентите.

При ЮИА пациентите имало и значително повишена телометрична ерозия в CD4+, CD45RA+ наивните Т-клетки в сравнение с контролната група. Тя била съпроводена с повишен процент на Ki-67 позитивни CD4+, CD45RA+ наивни Т-клетки.

Имунната система на пациентите с ювенилен идиопатичен артрит има фентотипни и функционални признаци на преждевременно остаряване. Това остаряване може би е свързано с автоимунните манифестации на ЮИА.

Вижте още:

Tocilizumab - ефективен при ревматоиден артрит и ювенилен идиопатичен артрит.

Темпоромандибуларната става често се засяга при ювенилен артрит

Adalimumab - ефективен при ювенилен ревматоиден артрит

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator